1249133882_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Wienerit on niin hyviä:) tänään väkersin niitä reilusti, tuli mansikka, appelsiini, vanilja ja toffee viinereitä.Toffeeviinereihin keitin kondensoidusta maidosta toffeen.  ohjeen otin makujen maailma kirjasta, leivonnaiset.

40kpl

taikina:

2½ dl jääkaappikylmää vettä

1 pala (50g) hiivaa

3 munaa

½dl sokeria

½tl suolaa

2tl kardemummaa

25g margariinia

9½dl vehnäjauhoja (pakastekylmiä)

kaulimiseen:

500g margariinia

voiteluun:

1 muna

täyte:

300g vadelmahilloa

1pak pikavaniljakastiketta

1. Liota hiiva jääkaappikylmään veteen. Vatkaa mukaan munat, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhot ja lopuksi pehmeä rasva. Sekoita taikinaa vain sen verran, että rasva tasoittuu taikinaan.

2. Muotoile taikinasta jauhotetulle pöydälle litteä neliö (30*30cm).Litistä jääkaappikylmä kaulausrasva paketissa: avaa ensin paketin päädyt ja painele rasva sitten litteämmäksi neliöksi (20*15cm). Nosta rasva vinosti taikinaneliön keskelle.

3. Nosta taikinan vastakkaiset kulmat keskelle, rasvan päälle, sitten toisen vastakkaiset kulmat "kirjekuoreksi". Painele taikina kevyesti litteämmäksi. Aloita kauliminen heti.

4. Kauli varovasti edestakaisen liikkein taikinalevyä ohentaen. Älä riko taikinasta ja rasvasta syntyviä kerroksia. Kun taikinalevy on noin sormen paksuinen, taita suorakaide (50*35cm) kolmeen osaan. Aloita kauliminen uudestaan ja jatka kunnes levy on jälleen noin sentin paksuinen. Huom! Harjaa irtojauho aina huolellisesti pois taikinan pinnalta ennen taittamista. Pidä reunat tasaisina niin kauliessa kuin taittaessakin.

5. Kahden kaulismiskerran jälkeen peitä taikina kelmulla ja pane pakastimeen 20 minuutiksi. Kauli jäähtynyt taikina vielä kerran levyksi (50*35cm) ja taita kolmeen osaan. Peitä muovilla ja pane noin puoleksi tunniksi jääkaappiin.

6. Tee vaniljakiisseli. Voit käyttää valmisseosta (esim. Ekströmin vaniljakastiketta). Käytä tähän annokseen pakkauksen molemmat pussilliset mutta käytä nestettä vain puolet ohjeen määrästä eli 3dl. Voit myös valmistaa itse kiinteän vaniljakiisselin.

7. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakaide (45*72cm). jaa levy terävällä veitsellä 9*9cm:n suuruisiksi neliöiksi.

8. Pursota neliöiden keskelle vaniljakreemiympyrä ja nosta kulmat keskelle. Kohota muovilla peitettynä.

9. Paina kohonneiden wienereiden keskelle sormella syvennys. Voitele kevyesti munalla ja pursota neliöiden keskelle kiinteää, paistonkestävää hilloa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

10. Viimeistele wienerit sokerivesikuorrutteella tai tomusokerilla.