1978013.jpg

Tämä ohje on kirjasta kaarinan parhaat leivonnaiset!

150g margariinia tai voita

1½dl sokeria

3 keltuaista

2½dl vehnäjauhoja

½dl kaakaojauhetta

2tl leivinjauhetta

1dl maitoa tai piimää

marenki:

3 valkuaista

2dl sokeria

Täyte:

4 liivatelehteä

½dl hyvin vahvaa kahvia

1 muna

½dl sokeria

(1-2rkl kahvilikööriä)

2dl kuohukermaa

1tl vaniljasokeria

koristeeksi: mantelilastuja tai 50g taloussuklaata ja 2rkl voita tai margariinia

1.Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi

2. lisää rasva-sokerivaahtoon keltuaiset yksitellen vatkaten

3. sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden seokseen yhdessä maidon kanssa. sekoita vain sen verran että aineet tasoittuvat.

4. levitä taikina pellille leivinpaperinpäälle. parheiten se käy, kun annostelet ensin taikinan nokareina leivinpaperin päälle työpöydällä ja levität veitsellä tai lastalla sen tasaiseksi. Vedä vasta sitten leivinpaperi taikinoineen pellille.

5. vatkaa marenkia varten valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen kokoajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä hetki sokerin lisäyksen jälkeen.

6. levitä marenki taikinan päälle. jos käytät koristeluun mantelilastuja, ripottele ne marengin pinnalle.

7. paista leivonnaista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-25min. anna jäähtyä rauhassa pannulla.

8. vedä jäähtynyt marenkikakkilevy varovasti papereineen pannulta työpöydälle ja leikkaa kahteen osaan. irrottele varovasti pitkällä lastalla levyt irti paperista.  Nosta varovasti toinen levy tarjoiluastiaan.

9. Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5-10min. puserra vesi liivatteista ja liuota ne kuumentaen vahvan kahvin joukkoon.

10. vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.

11. vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla

12. sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon ensin jäähtynyt kahvi-liivateseos ja sitten likööri sekä kermavaahto.

13. kun seos alkaa vähän hyytyä, kaada se pohjalevylle ja levitä tarvittaessa. Nosta toinen levy varovasti päälle.

14. jos koristelet pinnan suklaalla, sulata se vesihauteessa ja lisää joukkoon voi. sekoita tasaiseksi. Tee leivinpaperista pursotin ja leikkaa kärjestä aivan pieni pala pois. Pursota ohuita rihmamaisia kuvioita marengin pinnalle.

15. Säilytä leivonnainen kylmässä tarjoiluhetkeen saakka. leikkaa ennen tarjoilua terävällä veistsellä nelikulmaisiksi paloiksi tai tarjoa kokonaisena kakkuna.